Başlangıç > GNU/Linux > Pardus’ta ARandR Ekran Yerleşimi Düzenleyici Kullanımı

Pardus’ta ARandR Ekran Yerleşimi Düzenleyici Kullanımı

arandr hakkında görseli

Bilgisayarın görüntüsünü hem PC ekranına hem de etkileşimli tahtaya (veya ikinci bir monitöre) aynı anda aktarmak için uğraşırken denk geldiğim sade, minik arayüzlü ve kullanışlı bir uygulama. Açıklamasında Another XRandR GUI (Bir başka XRandR Grafik arayüzü) diye belirtilmiş.

xrandr manuel sayfasında ise (man xrandr), xrandr’nin ekran çözünürlüğü ayarlama, görüntüyü döndürme, yansıtma vb amacıyla komut satırı arayüzü olarak kullanıldığı yazmakta.

ARandR ise xrandr ile uğraşmak yerine bu işi grafik arayüzünden yapabilmekte aynı zamanda da seçimlerinizi script (betik) olarak saklamanıza olanak vermekte. Sakladığınız bu betik dosyalarını istediğiniz zaman çağırabilirsiniz, kolayca komut satırından hızlıca çalıştırıp görüntüyü monitöre, etkileşimli tahtaya veya her ikisine aynı anda belirttiğiniz çözünürlükte aktarabilirsiniz. Aynı zamanda bu betik dosyalarından xrandr’nin temel kullanımı da kolayca öğrenilebilmekte.

arandr arayüz görseli

Uygulama Pardus Yazılım Merkezi > Depo kısmı, Synaptic Paket Yöneticisi veya komut satırından sudo apt install arandr komutu kullanılarak kurulabilir.

Okulda sıkça kullandığım 3 ayrı profil için ARandR’nin oluşturduğu betik dosyalarının içerikleri aşağıda gibi. Ekran kartında 3 çıkış bulunmakta. Akıllı tahta VGA’ya, monitör ise DVI çıkışına bağlı. HDMI çıkışı ise boş:

Görüntü Sadece Monitöre: (sadece_monitor.sh)

#!/bin/sh
xrandr --output DVI-I-1 --primary --mode 1280x1024 --pos 0x0 --rotate normal --output HDMI-1 --off --output VGA-1 --off

Görüntü Sadece Etkileşimli Tahtaya: (sadece_et.sh)

#!/bin/sh
xrandr --output DVI-I-1 --off --output HDMI-1 --off --output VGA-1 --mode 1024x768 --pos 0x0 --rotate normal

Görüntü Hem Monitöre Hem Etkileşimli Tahtaya: (mon_ve_et.sh)

#!/bin/sh
xrandr --output DVI-I-1 --primary --mode 1024x768 --pos 0x0 --rotate normal --output HDMI-1 --off --output VGA-1 --mode 1024x768 --pos 0x0 --rotate normal

Betik dosyaları uygulama tarafından varsayılan olarak home dizininin içindeki .screenlayout dizininde tutulmakta:

arandr .screenlayout folder

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın