Başlangıç > GNU/Linux > Pardus 2021’e mBlock 4 Kurulumu (Açılmama Sorunu ve Çözümü)

Pardus 2021’e mBlock 4 Kurulumu (Açılmama Sorunu ve Çözümü)

Pardus Logo

https://www.mblock.cc/previous-versions/ sayfasında “Legacy versions of mBlock 4” başlığı altında bulunan mBlock4’ün Debian/Ubuntu sürümü; Pardus 17 yüklü bilgisayarlarda çalışmakta iken Pardus 2021.3’e yüklendiğinde mBlock4 çalışmamakta, ekrana hiç bir hata mesajı gelmemektedir.

Bir terminal penceresi açıp mBlock4’ü kurulu olduğu /opt/makeblock/mBlock dizininden çalıştırmaya çalıştığımızda; “Pango-ERROR” ile karşılaşmaktayız.

pango error gorseli

Bu hatanın çeşitli kaynaklarda pango kütüphanesinin versiyon farklarından kaynaklandığı, farklı uygulamalarda da benzer problemin yaşandığı belirtilmektedir. mBlock uygulamasının ldd komutu ile paylaşılan kütüphane/kitaplık bağımlılıklarına bakıldığında 3 adet libpango ile başlayan dosyaya link gösterildiği görülmektedir:

mBlock shared pango libraries

Bu dosyaların sistemde kurulu olan versiyonlarını dpkg -l ile öğrenebiliriz:

https://depo.pardus.org.tr/pardus/pool/main/p/pango1.0/ adresinden bu 3 paketin önceki versiyonlarından indirelim. Ben Pardus19 paket listesinde yer alan 1.42.4-8 versiyonlarını indirdim. (Pardus17 yüklü bir bilgisayarda hali hazırda bu dosyaların  1.40.5-1  versiyonları yüklü. /lib/x86_64-linux-gnu/ klasöründen bu 3 so.0 uzantılı dosya kolayca kopyalanabilir)

download libpangos

İndirilen .deb paketleri içinden ilgili kitaplık dosyasını (.so dosyasını) çıkaralım (data.tar.xz içinde => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/ yolundan bulabilirsiniz):

extract libpangos

Dosyaların .so.0 kısmından sonraki kısımlarını silelim ve bu 3 .so.0 ile biten dosyayı mblock uygulamasının kurulu olduğu dizine kopyalayalım:

Bu işlemin ardından sanal makinede mBlock uygulaması çalıştı. Okuldaki bilgisayarlarda ise libgconf-2-4 paketinin yüklü olmadığı uyarısını verdi. Bu paket yüklendikten sonra (sudo apt install libgconf-2-4) mBlock4 karşımızda:

mBlock4

Kaynakça
https://unix.stackexchange.com/questions/589993/pango-error-harfbuzz-version-too-old
https://lightrun.com/answers/skevy-graphiql-app-pango-error-harfbuzz-version-too-old-127
http://www.pango.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Pango
https://depo.pardus.org.tr/pardus/pool/main/p/pango1.0/
https://gonullu.pardus.org.tr/
https://www.mblock.cc/previous-versions/

  1. ersin
    11/01/2023, 22:28

    bu çözümü bayağı aradım. işe yaradı. teşekkürler.

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın